Zły cholesterol to temat z jakim powinna zapoznać się dużą część osób. Z tego prostego względu, że LDL wpływa niekorzystnie na zdrowie. Warto zadbać o to, aby nie doprowadzić do utrzymania poziomu wysokiego cholesterolu, który może w dalszej konsekwencji prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo‑naczyniowego o podłożu miażdżycowym. To właśnie dla takich osób polecana jest dieta niskocholesterolowa. Co należy wiedzieć na jej temat?
Dieta niskocholesterolowa – czym jest i dla kogo?
O tego typu diecie na pewno powinny pomyśleć te osoby, które świadomie chcą zadbać o zdrowie swojego serca. Tak, aby nie szkodzić mu w żaden sposób. Dieta, gdzie ma się do czynienia z niskim udziałem cholesterolu dedykowana jest także dla tych wszystkich osób, które mają zaburzony profil lipidowy, a na dodatek mają do czynienia z miażdżycą. O tego typu sposobie odżywiania powinny pomyśleć także te osoby, które mają do czynienia z:
- chorobami niedokrwiennymi serca,
- wysoki poziom markera stanu zapalnego CRP oraz homocysteiny,
- są po zawale i po udarze mózgu (lub znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka),
- mają problemy z układem sercowo-naczyniowym,,
- mają zbyt wysoki poziom trójglicerydów.
Właściwie można powiedzieć, że dieta niskocholesterolowa to tak naprawdę uzupełnienie dla antybiotykoterapii. Wielu medyków przyznaje, że te osoby, które trzymają się wszystkich zasad diety są w stanie poprawić swoje wyniki już na przeciągu trzech pierwszych miesięcy.
Warto wiedzieć, że duże znaczenie w przypadku tego sposobu żywienia ma błonnik. Powinno się go przyjmować w porcji ok. 25-40 g dziennie. Nie można także zapomnieć o witaminach, jakie w tym przypadku odgrywają bardzo ważną rolę. Witaminy A,C, E oraz antyoksydacyjne można znaleźć w warzywach, jakie dozwolone są dla wszystkich osób, którym zależy na obniżeniu poziomu złego cholesterolu.
Produkty zalecane w diecie niskocholesterolowej
Czas zapoznać się z produktami, jakie będzie można spożywać będąc na diecie niskocholesterolowej. Mowa tu m.in. o produktach zbożowych. Na pewno będzie można pozwolić sobie na spożywanie razowego pieczywa i płatków zbożowych. To dzięki nim będzie można cieszyć się smakowitym śniadaniem. Oprócz tego dozwolone są również takie produkty, jak: kasze, ryże, makaron. Wszystko to oczywiście w wersji razowej. Do zalecanych produktów – o czym już było wspomniane wcześniej – można zaliczyć także warzywa razem z owocami. Ważne jest to, że można pozwolić sobie na nie w wersji świeżej, ale także mrożonej. Jesienią i zimą rzadko można liczyć na świeże warzywa. To jednak nie znaczy, że nie można korzystać z ich mrożonej wersji.
Na diecie niskocholesterolowej zalecane są jak najbardziej produkty nabiałowe. Wśród nich można wymienić: kefir, maślankę, chudy twaróg, a także naturalne jogurty. Bez obaw, ten plan żywieniowy przewiduje także mięso. Nikt nie będzie skazany na weganizm. Wśród zalecanych produktów mięsnych można wymienić: wołowinę, drób bez skóry, a także cielęcinę. Makrela, śledź, sardynka, łosoś są jak najbardziej zalecane. Ciekawostką jest to, że można pozwolić sobie na ryby w dowolnej formie, np. gotowane, pieczone.
Produkty zabronione w diecie niskocholesterolowej
Dieta niskocholesterolowa pozwala na wiele. Nie można jednak zapomnieć także o tym, że niedozwolone jest także spożywanie określonej grupy produktów spożywczych, aby samodzielnie sobie nie zaszkodzić. Zalicza się do nich: biały ryż i makaron, pieczywo cukiernicze, białe pieczywo, słodzone musli, płatki kukurydziani. Należy zapomnieć także o spożywaniu owoców kandyzowanych, jak również suszonych. Tłuste mleko, śmietana, ser żółty, ser topiony, ser pleśniowy to produkty, których należy unikać. Ukochane jogurty owocowe są w stanie zaszkodzić będąc na tej diecie. Wpływają także niekorzystnie na samopoczucie i zdrowe serce. Mięsa smażone w panierkach, tłuste wędliny, mielonka, salami stanowią pokusę, ale dla własnego dobra należy z nich zrezygnować.
Warto udać się do dietetyka, który pomoże w ułożeniu właściwego planu żywieniowego dla tej diety.