Jakich węglowodanów nie jeść, żeby schudnąć?

jakich węglowodanów nie jeść żeby schudnąć

Odpowiednio zbilansowana dieta to pojęcie, z którym wiele osób zderza się na co dzień. Dobór odpowiednich posiłków, bogatych w składniki odżywcze, jest niezwykle istotny m.in. do zachowania zdrowia czy odpowiedniej sylwetki. Nic dziwnego, że chęć zrzucenia kilogramów powoduje pytanie na temat tego, co powinno znaleźć się na talerzu? Jednym z czynników powodujących przyrost masy ciała jest nadmiar węglowodanów. Czym jednak są i jakich węglowodanów warto unikać, aby uzyskać zadowalające rezultaty? O tym już poniżej.

Podział węglowodanów

Mówi się, że węglowodany stanowią podstawowe źródło energii. Innymi słowy, pomagają w wykonywaniu codziennych czynności, takich jak m.in. szeroko pojęta aktywność fizyczna. Poza tym są w stanie wpłynąć na nasz nastrój, poprawiając go. Czy jednak kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad ich podziałem? W praktyce można wręcz powiedzieć, że węglowodany są nierówne innym węglowodanom. W związku z tym często wyróżnia się grupy, które ułatwiają ich klasyfikację. 

Tak naprawdę, węglowodany są potocznie nazywane cukrami. Jak już wspomnieliśmy, w istotny sposób wpływają na nasze zdrowie i kondycje. Niemniej ich nadmiar może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. W praktyce węglowodany możemy podzielić na:

  1. Proste, które są nazywane jednocukrami. Należą do nich glukoza czy fruktoza;
  2. Złożone, takie jak sacharoza, oligosacharydy, skrobia czy pektyny.

Taki podział może być dla wielu mało zrozumiały, dlatego też często wiele osób odnosi się do wyodrębnienia węglowodanów:

  • przyswajalnych – to rodzaj węglowodanów, które są wchłaniane i trawione w jelicie cienkim, przechodząc następnie do krwioobiegu i zapewniając organizmowi energię;
  • nieprzyswajalnych, które wchodzą w skład błonnika pokarmowego i ulegają fermentacji w jelicie grubym. 

Jakich węglowodanów nie jeść żeby schudnąć – lista produktów

Sam podział węglowodanów daje pewne spojrzenie na ten temat. Pomimo tego warto zauważyć, że w życiu codziennym o wiele ciekawsze są wątki związane z konkretnymi produktami. Zauważmy, że wśród dostępnych na rynku opcji możemy znaleźć takie, które niekoniecznie są polecane podczas diety odchudzającej czy diety nisko niskocholesterolowej. Aby jednak wytłumaczyć to zagadnienie bardziej szczegółowo, warto wiedzieć, że rodzaj spożywanych węglowodanów ma dość istotny wpływ na przemiany glukozy w naszym organizmie. Innymi słowy, odniesiemy się tu do pojęcia indeksu glikemicznego. Wśród żywności, którą jemy na co dzień możemy wyróżnić produkty o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym. Niemniej podczas diety redukcyjnej warto unikać produktów, takich jak:

  • słodycze – choć są bardzo smaczne i kuszą na każdym kroku, to tak naprawdę uznajemy je za puste kalorie, które są bogate w cukry proste. Mają niewielką wartość odżywczą i potrafią spowodować skokowy wzrost poziomu insuliny, co w konsekwencji przekłada się na jeszcze większy apetyt na kolejne porcje. Poza tym zauważmy, że skład słodyczy często pozostawia wiele do życzenia, a to dodatkowo wpływa na trudności w zrzuceniu wagi;
  • owoce o wysokim indeksie glikemicznym – do tej pory zdefiniowaliśmy zarówno pojęcie cukrów prostych, jak i wysokiego indeksu glikemicznego. Zauważmy, że do tej drugiej grupy możemy zaliczyć owoce, takie jak mango, arbuz czy ananas. Poza tym uwzględnimy tu niemal wszystkie owoce suszone, które odznaczają się dość sporą zawartością cukru. Ich nadmierne spożycie może prowadzić do niezadowalających rezultatów w przypadku odchudzania;
  • dżemy i jogurty owocowe – na pierwszy rzut oka wydaje się, że są to produkty zdrowe. Niestety, jeśli przeanalizujemy ich skład, rzeczywistość może być nieco inna. Zarówno jedne jak i drugie mogą zawierać dodatkowy cukier, co w konsekwencji przekłada się na ich wyższą kaloryczność, a także nie ułatwia zrzucania kilogramów. Niemniej nie wszystkie wybory będą złe. Starajmy się szukać dżemów czy jogurtów, które nie zawierają dodatkowego cukru. Mimo wszystko, jedzmy je z rozsądkiem.

Czym zastąpić węglowodany w naszej diecie?

Wiele osób może zastanawiać się nad tym, czym w takim razie zastąpić węglowodany w codziennej diecie? Czy jest to w ogóle możliwe? Oczywiście, że tak. Wystarczy, że rozejrzymy się nieco szerzej i znajdziemy mnóstwo alternatyw. Świetną propozycją jest zastąpienie cukrów prostych złożonymi. Przykładowo, biały ryż i makarony zastąpmy brązowymi, a zamiast ziemniaków spożywajmy kaszę gryczaną. Co więcej, w przypadku diety odchudzającej warto zastąpić węglowodany złożone warzywami. Korzystne okaże się również zwiększenie udziału roślin strączkowych w codziennej diecie.

Jeśli szukamy dodatkowych przykładów produktów do codziennej diety, to świetną odpowiedzią będą: kalafior, fasola, soczewica czy ciecierzyca. Nie dość, że wspomniana żywność okaże się pomocna w odchudzaniu, to dodatkowo zawiera wiele cennych składników odżywczych, w tym żelazo, fosfor, witaminy z grupy A,D,E czy kwas foliowy. Wspomniane propozycje są również znakomitym źródłem błonnika, a także antyoksydantów, które oczyszczają nasz organizm z toksyn. W związku z tym warto wprowadzić je do codziennej diety.

Inne ciekawe Posty

  • Talia Osy Ćwiczenia – Najlepsze Zestawienie!
    Talia Osy Ćwiczenia – Najlepsze Zestawienie!

    Marzysz o osiągnięciu smukłej talii i zdobyciu upragnionej sylwetki w kształcie klepsydry? Nie szukaj dalej, bo mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie – talia osy ćwiczenia! Te ćwiczenia skupiają się specjalnie na obszarze talii, pomagając Ci ukształtować i wzmocnić mięśnie brzucha. Od hula-hopingu po skręty tułowia, od skośnych skłonów do podnoszenia nóg na leżąco – mamy… Czytaj całość

  • Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone – które są zdrowsze? – Sprawdź!

    Czy zastanawiasz się, który rodzaj kwasów tłuszczowych, nasyconych czy nienasyconych, jest zdrowszy dla twojego organizmu? W tym artykule będziemy analizować różnice między kwasami tłuszczowymi nasyconymi i nienasyconymi i ustalić, który z nich jest bardziej korzystny dla twojego zdrowia. Kwasy tłuszczowe są niezbędnymi składnikami odżywczymi, których nasze ciała potrzebują do różnych funkcji. Podczas gdy nasze organizmy… Czytaj całość

  • Co to są węglowodany? Budulec twojej energii.
    Co to są węglowodany? Budulec twojej energii.

    Cześć! Ciekawią Cię węglowodany i ich rola w naszej diecie? No to trafiłeś we właściwe miejsce! W tym artykule zagłębimy się w fascynujący świat węglowodanów i dowiemy się, czym tak naprawdę są. Węglowodany, zwane również „węglami”, są jednym z trzech głównych makroskładników, które dostarczają nam energii. Znajdują się w różnych produktach spożywczych, takich jak ziarna,… Czytaj całość